Skip to main content

Tarihçe

Fakültemiz Türkiye’de Sanat ve Tasarım Fakültesi adı ile kurulan ilk Fakültedir. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde var olması  nedeni ile teknik yapıya sanatsal ve estetik değerleri getirmenin gerekliliği  yaratıcı ve nitelikli sanat ortamı için her zaman sanat ve tasarım ile ilgili fakülte ve bölümlere gereksinim duyulduğu fikirlerinden hareketle; özellikle teknolojik gelişmelere uyum sağlamayı amaçlayan ve sanatın sanayii ortamlarında giderek önem kazanan ve iletişimi öngören programları ile sanatlararası ilişkileri önemseyen, sanat ve teknolojiyi birleştiren disiplinlerarası bir eğitim anlayışı doğrultusunda 1997 yılında kurulmuştur.  Fakültemiz yapılanma önerisi Prof. Tomur Atagök başkanlığındaki “Yıldız Teknik Üniversitesi Yapılanma Komisyonu üyeleri, Prof. Mehmet Bayhan (YTÜ), Prof. Harun Baturbaygil (YTÜ), Doç. Ahmet Yürür (MSGSÜ), Geyvan McMillen (YTÜ) ve Y. Mim. Erkal Güngören tarafından oluşturulmuştur.  Fakültenin kuruluş kararı 19 Haziran 1997 Perşembe günü dönemin Rektörü Prof. Ayhan Alkış başkanlığında toplanan Üniversite Senatosu kararı ile alınmış; 03.09.1997 tarihli ve 97/9892 karar sayılı Resmî Gazete ile ilan edilmiştir. 

Fakültemiz 1998-1999 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Sanat Bölümü, İletişim Tasarımı Bölümü, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü altında aşağıdaki yedi program ile eğitim-öğretime başlamıştır.

Sanat Bölümü
Bileşik Sanatlar Programı, Sanat Yönetimi Programı, Fotoğraf ve Video Programı

İletişim Tasarımı Bölümü
İletişim Tasarımı-Multimedia Programı

Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü 
Müzik Toplulukları Programı, Duysal Tasarımı Programı, Dans Programı

Bileşik Sanatlar, İnteraktif Medya Programı ve Sanat Yönetimi programları Türkiye’de ilk defa kurulan öncü programlar olmuşlardır.  

Fakültemiz 2001-2002 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Sanat Anasanat Dalı altında eğitime başlayan Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı ve 2004-2005 yılında eğitime başlayan Sanat ve Tasarım Doktora Programı ile yüksek lisans eğitimine başlayarak araştırma kültürünü geliştirmiştir.  Sanat Anasanat Dalı 2002 yılında Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı adını almıştır. 

Ayrıca 1989 yılında Türkiye’nin müzecilik alanında eğitim veren ilk programı olarak kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzecilik Anabilim Dalı Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı altında “Müzecilik Yüksek Lisans Programı” adını alarak 2002-2003 Eğitim-Öğretim Yılı itibarıyla Fakültenin yüksek lisans programları arasına katılmıştır. 

2014-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda açılan Müzik ve Sahne Sanatları Yüksek Lisans Programı ve Müzik ve Sahne Sanatları Doktora Programı ile Fakültemizin yüksek lisans programları sayısı artmıştır.  Fakültemiz Sanat Bölümü, 2016 yılında Grafik Tasarımı Anasanat Dalı ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Anasanat Dalı’nın eklenmesi ile yeniden yapılandırılmıştır. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından yükseköğretim alanındaki gelişmelere bağlı olarak üniversitelerde artan, çeşitlenen ve farklılaşan ön lisans ve lisans programlarının sayısının artışı, ön lisans ve lisans programlarındaki isim kargaşası ve bu nedenle yaşanan mağduriyetlere nedeni ile benzer içerikli lisans programlarının yeniden isimlendirilmesine karar verilmiş; bu karar doğrultusunda 2000 yılında Sanat Yönetimi Anabilim Dalı’nın adı Sanat ve Kültür Yönetimi, İletişim Tasarımı Anabilim Dalı’nın adı İletişim ve Tasarımı ve olarak değiştirilmiştir.

Fakültemiz, sanat ve tasarım kavramlarını bilgi ve beceri ile bütünleştirebilen, yeniliklere açık, yaratıcılıklarını geliştirerek, sanat anlayışlarını farklı sanatsal yöntemlerle ve estetik araştırmalarla ifade edebilen, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden, geleneksel malzeme, teknikler ve ileri teknolojinin getirdiği olanakları kullanabilecekleri özgün ve deneysel ürün ve projeler ortaya koyabilen, günün sanat anlayışına ve sanat-teknoloji ilişkisine, toplumsal, tarihsel ve kültürel bilince sahip olarak ulusal ve evrensel değerlere katkıda bulunabilen, toplumsal dinamikleri tanıyan, sorgulayan, toplumsal dönüşümde rol alabilen ve disiplinlerarası çalışmaya yatkın geleceğin sanatçıları, tasarımcıları ile sanat ve kültür yöneticilerini yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Fakültemizin bugün lisans düzeyinde üç bölümü (Sanat Bölümü, İletişim Tasarımı Bölümü, Sahne Sanatları Bölümü), Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı adı altında yüksek lisans düzeyindeki beş bölümü (Müzik ve Sahne Sanatları Yüksek Lisans Programları, İnteraktif Medya Tasarımı Yüksek Lisans Programı, Müzecilik Yüksek Lisans Programı, Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı, Türk Sanatları Tasarımı Yüksek Lisans Programı) ve doktora düzeyindeki üç bölümü (Sanat ve Tasarım Doktora Programı, Müzik ve Sahne Sanatları Doktora Programı, Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik); 70 öğretim elemanı, 1500 civarında lisans,  500 civarında yüksek lisans öğrencisi bulunmaktadır.

FAKÜLTEMİZ BİNALARI

Fakültemiz eğitime Yıldız Kampüsü’nde başlamıştır. Üniversitemize tahsis edilen Yıldız Sarayı kompleksi içinde yer alan sultan köşklerinden Çukursaray (Hanım Sultanlar Dairesi) binasında eğitime başlayan Fakültemiz, 2003 yılında mekân değiştirerek aynı Kampüs’te bulunan Agavat Dairesi ve Kiler-i Humayun binalarına taşınmıştır.  2003 yılında Çukursaray binasının Enstitülere ayrılması ile Fakültemiz Agavat Dairesi’ne taşınmıştır. 

2010 yılında Davutpaşa Kampüsü Ana Kışla Binasına taşınmış olan Fakültemiz 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan beri bu binada eğitim-öğretimi sürdürmektedir. 

FAKÜLTEMİZ DEKANLARI

Prof. Mehmet BAYHAN (1997-2004)

Prof. Y. Tomurcuk ATAGÖK (2004-2006)

Prof. Dr. B. Tevfik AKGÜN (2006-2008)

Prof. Ruhi AYANGİL (2008-2010)

Prof. İlhan ÖZKEÇECİ (2011-2014)

Prof. Dr. Turan SAĞER (2014-2023)